Stukadoren

Stukadoorwerk is onder te verdelen in drie groepen, te weten het pleisterwerk, sierpleisterwerk en schuurwerk. De verschillen tussen deze groepen zullen wij kort toelichten.

Raapwerk

Het vlak en strak maken van ruwe (gemetselde) wanden en plafonds met behulp van een laag gipsmortel. De laag is tussen de 7mm en 5cm dik. Met raapwerk is het mogelijk om scheve muren en plafonds recht te maken door bepaalde delen dikker of juist dunner te stukadoren. Raapwerk is geschikt om afgewerkt te worden met sierpleister, spachtelputz of behang.

Raapwerk is ideaal voor badkamers, gips is vocht doorlatend en werkt brand vertragend.

Pleisterwerk

Is het vlak en strak maken van wanden en plafonds met behulp van een dunne laag gipsmortel tussen de 1 en 6 mm. Pleisterwerk kan gesaust worden maar ook behang en spachtelputz behoren tot de mogelijkheden.

Schuurwerk

Schuurwerk kan zowel in wildverband als in banen worden aangebracht, door het schuren ontstaat een schaduweffect in een naturel kleur.

Zodra je het schuurwerk gaat sausen ben je het schaduweffect kwijt.

Sierpleisterwerk

Sierpleister is een verzamelnaam voor verschillende afwerkingen met een harde quarts korrel. Sierpleister kun je altijd in een andere kleur sausen, tevens zijn er sierpleisters voor buiten.

Naast de verschillende soorten stukadoorwerk kunnen we ook lijsten zetten. De meest gebruikelijke lijst die wij zetten is een lijst die we in het werk maken met gips; de platte plint.
De platte plint kan zowel op het plafond als op de wand. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten kant en klare lijsten.